0

Ц жанцзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник

Американци са първите в историята олимпийски шампиони в смесеното отборно състезание по сноуборд крос. Всички състезатели бяха леко затруднени от първия силен снеговалеж от началото на Игрите и нарушена видимост заради мъгла в "Снежния парк Гентинг" в Чжанцзякоу.
Опитните състезатели на САЩ - Ник Баумгартнер и Линдзи Джакобелис спечелиха дебютиращата на зимни Игри дисциплина, след като бяха най-бързи в големия финал.
40-годишният Баумгартнер даде минимален аванс на съотборниката си, която направи много силно сускане в долната част на трасето при жените и осигури на американците първото място. Така 36-годишната Джакобелис взе второ злато от Пекин 2022, след като преди три дни триумфира и в индивидуалната надпревара в сноуборд кроса. Във финала тя води страхотна битка с олимпийската шампионка от ПьонгЧанг 2018 Микела Мойоли (Италия). За първия тим на "Адзурите" на мъжкия пост кара Омар Визинтин, който зспечели бронзов медал от индивидуалното състезание преди два дни. Елиот Гронден и Мериета Одайн от Канада завършиха на трето място на 23.20 секунди, след като Одайн и Катерина Капрано от втория тим на Италия паднаха на финала, но северноамериканката успя по-бързо да се изправи и да продължи, за да пресече трета финалната линия.


За двамата канадци това са втори отличия от Игрите след индивидуалните състезания в дисциплината, в които Гронден взе сребро, а Одайн - бронз. Надпреварата беше прекъсната за десетина минути след втората четвъртфинална серия заради падане на сънародничките Бел Брокхоф и Джоузи Баф от първия и от втория отбор на световния шампион Австралия, на които беше оказана медицинска помощ преди да напуснат трасето.
Домакините използваха прекъсването, за да почистят пистата от падналия сняг, което допълнително забави подновяването на състезанието.
В последния четвъртфинал първият тим на Австрия, за който при мъжете караше индивидуалният олимпийски шампион в сноуборд кроса отпреди два дни Алесандро Хемерле, също отпадна. Баумгартнер влезе в историята като най-възрастният медалист и шампион в сноуборда на Олимпийски игри. 
"Стари, но златни", коментира с усмивка Баумгартнер в журналистическата микс-зона.
Дълго след финала американецът, който е роден на 17 декември 1981 година, продължаваше да се разхожда по екип и без яке, въпреки студа.
"В момента нямам нужда от яке, защото вътрешният ми огън гори и ме топли", каза още ветеранът след финала. - "Всички болки и премеждия си струваха. Ние сме родени през 80-е години, но днес просто бяхме под пара. Много съм щастлива", пък заяви щастливата Линдзи Джакобелис.